29 maja obchodziliśmy Dzień Dziecka w naszej szkole. W tym roku postawiliśmy na wycieczkową formułę tego dnia. Wybralismy się na pieszą wycieczkę do Skórcz do Restauracji Molto Bene na warsztaty wypiekania pizzy.
Nasza trasa była dość wymagająca – przeszliśmy lasami 6,9km w 1 godzinę i 45 minut.
W trakcie spaceru mogliśmy podziwiać przyrodę i wsłuchiwać się w odgłosy ptaków, nie obyło się również od drobnych opadów deszczu, jednak widoki i towarzystwo rekompensowały wszystkie trudy i niedogodności. Wszyscy z uśmiechami na twarzach dotarliśmy do restauracji, gdzie czekał już na nas pizzerman Pan Claudio.
Mimo zmęczenia, uczniowie dzielnie przyswajali wiedzę i z dużym zaangażowaniem „wykręcili” swoje placki. Każdy uczestnik warsztatów przygotował swoją pizzę „od a do z”. Ze zniecierpliwieniem i głodem czekaliśmy na gotowe wypieki, popijając wodę i soki przygotowane przez restaurację.
Wszystkie pizze wyglądały na bardzo apetyczne i zapewne były bardzo smaczne – mogły o tym świadczyć puste talerze pozostawione po posiłku.
Dziękujemy restauracji Molto Bene za zorganizowanie warsztatów i miłą atmosferę. Dziękujemy opiekunom tj. p. Ewie Dorynek, p. Lidii Sikora, p. Zofii Żurawskiej, p. Marcie Szczepańskiej oraz p. Marii Raszeja. Dziękujemy również naszym dzieciom za włożony trud i świetny humor, który towarzyszył im przez cały dzień.
Uczniowie mogli skorzystać z takiej atrakcji i tylko częściowo pokryć koszty warsztatów, dzięki swojej własnej inicjatywie. Część kosztów tej wyprawy została pokryta z pieniędzy, które uczniowie zarobili w trakcie Kiermaszu Wielkanocnego. Dziękujemy również Panu Wójtowi Sławomirowi Czechowskiemu za dofinansowanie naszego wspólnego wyjścia.
Mamy nadzieję, że ten dzień zapadnie naszym uczniom na długo w pamięci, a zdobyte umiejętności przydadzą się, chociażby w domowej kuchni przy mamie.
83-225 Barłożno
DW231